Åbenti dag: 11:00 – 17:00
Folkeliv 1850erne-1870erne

Folkeliv 1850erne-1870erne

Folkeliv 1850erne-1870erne

Bondestuer, fiskere, landmænd og kvinder i folkedragter – det er de typiske motiver for folkelivsmalerne. Med malerisk dygtighed gengiver de livagtigt almuelivet, så man får lyst til at gå ind ad de åbne havedøre og sætte sig over for de gamle mænd og høre dem fortælle, mens de stopper piben. 

Byboernes drøm om landet

Guldalderens bestræbelser på at skabe en national kunst fortsætter under de såkaldte folkelivsmalere, blandt hvilke Christen Dalsgaard, Julius Exner og Johan Fr. Vermehren er repræsenteret i samlingen. I takt med at borgerskabet i byerne voksede, begyndte de at efterspørge særlige maleriske genrer. Overklassen og borgerskabet syntes blandt andet godt om skildringer af det landskab, de ikke længere selv havde daglig berøring med. Hovedtemaet hos folkelivsmalerne er idylliserede skildringer af bonden og det landlige liv. Malerierne præges af det sene 1800tals drøm om sammenhæng mellem menneske og natur, overskuelighed og nærhed med nationen som de bærende elementer. 

Ridsemesteren i Sorø

Helt centralt i samlingen står Christen Dalsgaard, som var såkaldt ridsemester – vi ville sige tegnelærer – ved Sorø Akademi fra 1862-1892. Han er repræsenteret med et stort antal malerier og tegninger, der motivmæssigt spænder fra idylliske stemningsbilleder til studier af nationaldragter og beklædningsstykkers folder og draperinger.Desuden gengiver hans maleri fra Sorø Akademis smukke stengang en stemning af både myndighed og lærdom samt den livlige aktivitet i et frikvarter.

Hovedværk
Frederik Vermehren: En mand der stopper sin pibe, 1881
Hovedværker
Lær udvalgte hovedværker at kende fra alle dele af museets store kunstsamling.