Åbenti dag: 11:00 – 17:00
Hovedværk

Hendrik Krock: Pan og Syrinx, 1722

Hovedværk

En smuk, halvnøgen kvinde kommer løbende ud af skoven. Hun ser sig tilbage og løfter afværgende højre arm. Bag hende – halvt skjult af træerne – ser man årsagen til hendes panik: en dyrisk mandeskikkelse med nøgen overkrop, horn i panden og dæmonisk tilspidsede øre.

Mytologisk forvandling

Sceneriet er malet af Hendrik Krock og udspiller sig i et idyllisk, arkadisk landskab. Det vi overværer, er det dramatiske højdepunkt i Ovids mytologiske fortælling om Pan og Syrinx fra hovedværket Metamorphoses. Pan er en græsk hyrdegud – en satyr, der associeres med det forførende og erotiske. Han holder til i arkadiens bjergland, hvor han jagter de unge mytologiske naturånder, nymferne. Da han efterstræber den smukke nymfe Syrinx, der er kendt for sin dydighed, løber hun ned til bredden af floden Ladon og trygler om støtte fra sine søstre, flodens nymfer. Som svar på bønnen bliver hun omformet til et siv, som giver lyd fra sig, når vinden blæser gennem det. Pan plukker sivet og skærer af det sin første panfløjte, som derfor også er kendt som en syrinx.

Den billedlige fortælling

Krock bruger farverne og lyset i sine monumentale og teatralske kompositioner. I værket er kompositionen bygget op omkring Syrinx. Lyset er rettet ind imod hendes krop, så den i sin hvidhed adskiller sig fra de andre. Hendes forvandling er antydet ved, at der hen over hendes mave er malet et siv. De badende og musicerende nymfer er nøgne og udstråler en sensualitet, liflig som det vand, de er i, mens den balstyriske Pan, der repræsenterer underbevidsthedens utæmmede, seksuelle kræfter knytter an til den vildtvoksende skov.

Storproducerende hofmaler med barok stil

Krock prægede, sammen med Benoît le Coffre, historiemaleriet i Danmark i de første årtier af 1700-tallet. Han blev i sin samtid hyldet af både Frederik IV og Christian VI, og hans pompøse, mytologiske og barokke stil korresponderede godt med kongemagtens pragt og værdighed. Krock har leveret en anseelig mængde loft- og cabinetstykker til kongelige og adelige bygninger i Danmark; alle udført med et virtuost håndelag i italiensk stil.

Henrik krock (1671-1738): Pan og Syrinx, 1722
Olie på lærred 96 x 126 cm

Udstillinger
Museet præsenterer særudstillinger, værker fra den store samling af dansk kunst, den russiske samling samt ikonsamlingerne.
Rettigheder og billedbrug