Lukket nu – Åbent i dag 11:00 - 17:00
Hovedværk

Maiken Bent: Sture, Kim, Ole, Rafai & Håkan, 2011

Hovedværk

Er det historiske levn fra en fremmed kultur? Er det genstande fra en religiøs kult? Eller er det et skab med håndværkernes sikkerhedsudstyr fra en arbejdsplads – eller en S/M klub? Montren vækker nysgerrighed og giver lyst til at røre.

Materiale fra håndens arbejde

Værket er skabt af Maiken Bent og hedder Sture, Kim, Ole, Rafai & Håkan. Det består af en montre med en række modificerede objekter. De fleste har indarbejdet forskellige former for autentisk eller simuleret sikkerhedsudstyr – arbejdshandsker, læderseler, nylonremme, snore, karabinhager og en hjelm, der sirligt er blevet betrukket med kunstigt læder i forskellige farver og holdt sammen med grove, dekorative syninger. Det er alt sammen materialer, vi kender fra håndværksfag og praktiske arbejdssituationer, men sammensat med en æstetisk logik, hvor det ikke længere er den oprindelige funktion, der er i fokus.  

Personlige hverdagsamuletter  

De fem dansk- og svensk-klingende mandenavne i titlen antyder, at hver af de fem genstande repræsenterer en bestemt person, som måske kunne have brugt udstyret. Måske har det været arbejdere ved bygningen af Øresundsbroen, der forbinder Danmark og Sverige – i hvert fald blev værket første gang vist på en dansk svensk udstilling i Øresundsregionen. Genstandene bliver en form for portrætter eller personlige amuletter. Udstillet i den mørke træmontre opfatter man dem, som man ville betragte en antropologisk samling af personlige, betydningsfulde objekter fra en anden tid og kultur. Samtidig kunne de ligne sexlegetøj i vinduet på en – meget æstetisk bevidst – pornoforretning.  De fremstår som eksotiske og dragende genstande med en ukendt funktion, der både synes at forbinde sig til noget håndværksmæssigt, noget kultisk og noget lystfyldt.

En kropslig kunst

Maiken Bent (f. 1980) arbejder ofte med skulpturer og installationer, skabt i materialer, som ellers ikke forbindes med kunst. Hendes værker kan give en fornemmelsen af, at vi kan involvere os i dem med vores hænder og krop. Værkerne er på den ene side præget af en håndfast, praktisk omgang med materialerne, der surres sammen med reb og kæder, og ofte stammer fra en udpræget maskulin verden som byggemarkeder, værksteder, bådudstyrsbutikker osv. På den anden side er der en sensitiv materiale-sanselighed og æstetisk farvefornemmelse, der understreger det sarte og forfinede. Brugen af håndarbejde og sy-teknikker knytter værkerne til et kvindeligt univers. Denne dobbelthed og, giver flere af værkerne et fetichagtigt eller s/m-lignende præg.

Maiken Bent: Sture, Kim, Ole, Rafai & Håkan, 2011. Mixed media, 120 x 150 x cm. Foto: Anders Sune Berg.

Udstillinger
Museet præsenterer særudstillinger, værker fra den store samling af dansk kunst, den russiske samling samt ikonsamlingerne.
Rettigheder og billedbrug