Åbenti dag: 11:00 – 17:00
Billedbarrikader Joachim Koester Sorø Kunstmuseum
Særudstilling

Billedbarrikader

Tilsløring og barrikadering af blikket og det bagvedliggende visuelle begær og magt er et omdrejningspunkt for denne udstilling med værker af både danske og udenlandske samtidskunstnere.
Særudstilling

Vi mødes dagligt af en strøm af billeder, der råber på at blive set. Billederne på særudstillingen ’Billedbarrikader’ er anderledes. Fælles for dem er, at de på forskellig vis blokerer beskuerens blik.

Årets første særudstilling ’Billedbarrikader’ viser værker, der holder noget skjult. Billeder af barrikaderede huse, værker, der i sig selv er fysiske blokader, eller værker, der dækker sig til, som om de var generte. Eksempelvis består Tal R’s 10 meter lange installation ’Blinds’ – der her vises i Danmark for første gang – af en snæver korridor med omkring 40 forskellige billeder af nedtrukne rullegardiner. Det opleves voldsomt, når blikket på den måde nægtes udsyn, men samtidig pirrer det nysgerrigheden og den grundlæggende visuelle drift efter at se.

Aktuelle begivenheder har i disse år understreget betydningen af at få sit udsyn blokeret. Corona-nedlukning har givet os en fælles erfaring med ikke at kunne se vores kære; krigen i Ukraine har bragt billeder af barrikaderede byer og forskansede beboere tilbage i vores bevidst, og i Iran bliver kvindernes kamp imod påtvugen tildækning et billede på hele styrets magt til at kontrollere hvem, der skal se hvad hvornår. 

Tilsløring og barrikadering af blikket og det bagvedliggende visuelle begær og magt er et omdrejningspunkt for denne udstilling, som er den første i udstillingsserien ‘Billeders magt og modstand’ – de to efterfølgende har titlerne ‘Det elskede billede’ og ‘Det opløste billede’.

De deltagende kunstnere er: Anne-Mette Schultz (DK), E.B. Itso (DK), Joachim Koester (DK), Marie Lund (DK), Per Kirkeby (DK),  Pernille With Madsen (DK), Samaneh Roghani (IR), Shirin Sabahi (IR) og Tal R (DK). 

Udstillingen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formål, Beckett-Fonden, Statens Kunstfond og Brand af 1848 Fond.   

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ “Sorø Kunstmuseum har sammenstillet en række værker af ni samtidskunstnere, der tematiserer det skjulte eller usynlige. Det er faktisk ret seværdigt”

Peter Michael Hornung, Politiken

“Billedbarrikader har mange gode takter – udstillingen vil lege med blik og forventninger, den vil både sløre og dække, den vil tale om politik og formsprog på samme tid.”

Bodil Skovgaard Nielsen, Dagbladet Information

FERNISERING
Der er fernisering torsdag 23. februar kl. 17-19, hvor alle er meget velkomne. Velkomst ved museets direktør Anna Krogh og museumsinspektør Helle Brøns. Musikalsk indslag ved bassist, solo/loop artist og sangskriver Nikolaj Wolf, der lader sig inspirere af udstillingens værker.

PRESSE PREVIEW
Sorø Kunstmuseum inviterer til presse preview 23. februar. kl. 15

>> Læs pressemeddelelsen

>> Hent værkfotos

>> Hent installationsfotos

EVENTS
2. marts kl. 16:30-21: Gylden torsdag & Guldbar med omvisning i Billedbarrikader v. museumsinspektør Helle Brøns

16. marts kl. 16:30-18: Forfattersalon med Peter Øvig om BZ-bevægelsen

22. april kl. 14-15:30: Klassisk koncert ved Malene Thastum og Malene Brandt.

27. april kl. 18-20:30: KLUBAFTEN: Iran bag barrikaden – foredrag og fællesspisning

21.maj kl. 14-15:50: Finissage og samtale mellem billedkunstner Joachim Koester og museumsinspektør Helle Brøns om Billedbarrikader

Bemærk, at der skal købes eller reserveres billetter til vores arrangementer. Vi opdaterer løbende programmet i forbindelse med udstillingen. Se aktuelle events og køb eller reserver billetter her

Helle Brøns giver her en intro til “Billedbarrikader”
Joachim Koester Boarded up window #1 1992-93
Joachim Köster “Boarded up window #1” (1992-93)