Billedhugger Erik Varming fylder 70 år i sommeren 2012, og det markerer museet med den første retrospektive udstilling af kunstnerens værk.
Erik Varming er billedhugger i klassisk forstand. Dette afspejler sig i hans fokus på ’klumpen’ som skulpturens formelle udgangspunkt, og det kommer i høj grad også til udtryk i materialevalget, hvor ler, bronze, granit og marmor hører til de foretrukne.
Formelt er Varmings arbejder overvejende abstrakte, og de udviser en forkærlighed for de organiske former. Udgangspunktet er naturen i alle dens facetter. Hans interesse favner de fleste levende væsener, som bliver undersøgt, analyseret og dissekeret for at han herigennem kan finde frem til de forunderlige former, der skjuler sig i skeletdele og organer. Føj hertil konkylier, fisk, snegle, som har inspireret former såvel som strukturer, mønstre og farver.
Udstillingen på Sorø Kunstmuseum omfatter værker fra debuten i begyndelsen af 1960erne og frem til i dag. Den sætter fokus på nøgleværker i produktionen, ligesom den fokuserer på Varmings arbejdsproces. Vi møder hans tidlige bronzearbejder, hvor han i fortrinsvis små formater skildrer først dyr og mennesker med forkærlighed for livets yderpunkter – fødsel og død. En anden sektion er viet til de såkaldt polykrome skulpturer, som kunstneren påbegyndte under et ophold i Italien og findyrkede gennem en tiårs periode. I disse skulpturer udnyttes marmorens og granittens iboende farver og stenene poleres op, så de fremstår silkebløde. Endelig udgør også de mere rå granitskulpturer, som kunstneren løbende har arbejdet, en væsentlig del af udstillingen.
En særlig del af udstillingen fokuserer som nævnt på Varmings arbejdesprocess. Det sker gennem blyantsskitser og skulpturmodeller, ligesom der er produceret en video, hvor vi følger kunstneren under hans arbejde i værkstederne på Asnæs og i Illerup Sand nord for Kalundborg.
Erik Varming har udført en lang række offentlige udsmykninger, bl.a. til Kalundborg (Torvet og Bispegården), Ringsted (sygehuset), Korsør (biblioteket), Holbæk (Kikhøj og Markedspladsen) samt til Nytorv i Slagelse.