Åbenti dag: 11:00 – 17:00
Kirsten Kjær
Kirsten Kjær "Selvportræt" (1931)
Særudstilling

Kirsten Kjær: 'Et geni med vrangen ud'

Kirsten Kjær var portrætkunstens skæve mester. En ener i dansk kunst, der skabte et stærkt billede af sin tid og dens mennesker.
Særudstilling

Maleren Kirsten Kjær (1893-1985) er en ener i dansk kunst. Som en af de eneste kvindelige kunstnere har hun fået sit eget museum, men hun er stort set gledet ud af kunsthistorien. På trods af, at hun var en farverig personlighed, der i sin tid markerede sig på udstillinger i både København og i udlandet, forblev hun en kunstnerisk outsider. Dengang som nu.

Kirsten Kjær var autodidakt med et stærkt, ekspressivt udtryk og fokus på portrættet. En af hendes støtter, kunstkritiker Walter Schwartz, beskrev hende i 1943 som et geni ”Ganske vist et Geni med Vrangen ud engang imellem, sommetider et mislykket Geni – men et Geni i hvert Fald”. I en tid, hvor den kubistisk inspirerede abstraktion var fremherskende, udstak hun en ny linje. Hun ville trække kunsten væk fra den kølige, forfinede interesse for formen, og i stedet, som hun sagde, føre kunsten tilbage til mennesket. 

Hendes originale portrætmalerier emmer af nærvær med deres insisterende blikke, komplekse menneskeskildringer og farvestærke, symbolske baggrunde. Gennem sine portrætter af forfattere, arbejdsløse, politikere, kunstnere og flygtninge under besættelsen skabte hun et stærkt billede af sin tid og dens mennesker. 

Udstillingen laves i tæt samarbejde med Kirsten Kjærs Museum og kunsthistoriker Hanne Abildgaard, der netop er udkommet med en stor forskningsbaseret monografi om kunstneren “Kirsten Kjær. Menneskemaler” (2023). Denne monografi fungerer som katalog for udstillingen og kan købes i museets butik.

’Kirsten Kjær er ikke kun en outsider, hun er også en stor kunstner af sin tid’.
Maria Kjær Themsen, Dagbladet Information

❤️❤️❤️❤️

’Bliv i Kirstens Kjærs malerier – se dem igen’,
Mathias Kryger, Politiken

Der er fernisering på museet fredag 10. november kl. 17-18:30.
Udstillingen åbnes af kunsthistoriker og forfatter Hanne Abildgaard og konstitueret direktør og kurator Helle Brøns.

Læs pressemeddelelsen

Download pressefotos

Download installationsfotos

Program for events i forbindelse med udstillingen. Se mere her

Udstillingen er støttet af:

15. Juni Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Lektor Peer Rander Amundsens Legat, Sorø Spare- & Laanekasse, Aage og Johanne Louis Hansen Fonden.

Foto øverst: Kirsten Kjær: “Selvportræt”, Paris 1931, Kirsten Kjærs Museum

Fotos nederst: 1) Kirsten Kjær som ung (1928), 2) Kirsten Kjær “Angst” (portræt af kunstsamleren Elna Fonnesbech-Sandberg) (1938), 3) Kirsten Kjær med sin palet i Lille Kongensgade, 4) Kirsten Kjær “Selvportræt” (1931), 5) Kirsten Kjær “Skuespilleren Peter Malberg” (1932). Foto: Ole Akhøj.

Kirsten Kjær 'Et geni med vrangen ud', Sorø Kunstmuseum_foto_Jenny Sundby