Åbenti dag: 11:00 – 17:00
Leif Lage maleri
Særudstilling

LEIF LAGE: LIV OG VÆRK

Denne sommer kan du opleve helt nye værker i vores samling af den soranske billedkunstner Leif Lage (1933-2020).
Særudstilling

Sorø Kunstmuseum modtog i foråret 2022 en stor samling værker af den danske billedkunstner Leif Lage (1933-2020). Det fejrer museet med denne udstilling “Leif Lage: Liv og værk”, der viser både malerier, akvareller og grafiske tryk fra 1960’erne til 2010. Det er en fokuseret, væsentlig repræsentation af en enkelt kunstner, der var lokalt forankret i Sorø, og som havde nationalt udsyn. En maler, der skabte kunst af høj kvalitet, og med stor betydning i sin tid. 

Leif Lage var bl.a. aktiv i kunstnersammenslutningen Koloristerne. Det fortæller meget om hans kunstneriske omdrejningspunkt: Farven. Den spiller en helt central rolle som markør af stemning, følelse, og ikke mindst som et nærværende stofligt element på fladen. Han bruger ofte jordfarver, domineret af gyldne islæt. En enkelt kontrastfarve som eksempelvis rød giver karakter til billedernes abstrakte, udflydende rum. 

Kunstneren arbejdede med portrættet som sit gennemgående motiv. Ikke som en skildring af en faktisk person eller model, men som en arketype: En anonym eksistens, der kraftfuldt toner frem i billedet. Man kan læse værkerne som psykologiske fortolkninger af sindet: Det gælder ikke det ydre, men det indre. Leif Lage brugte sine billeder til at skabe ekspressive og dog intime fortolkninger af eksistensen.

Leif Lage var født og opvokset i Sorø, hvor han var bosat til det sidste. Han blev uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1965. Han udviste tidligt en stærk koloristisk fornemmelse i sine delvist abstrakte billeder. Senere blev han mere figurativ og ekspressiv i sit udtryk. Det samlede værk viser en undersøgende og eksperimenterende kunstner, der formåede at sætte vigtige spor i kunsthistorien. Han modtog i 1988 den fornemme Eckersberg Medalje. 

Kunstneren er bl.a. repræsenteret på Museum Jorn, Trapholt, Sønderjyllands Museum og KØS. Han skabte en lang række grafiske serier, udgivet af Forlaget Brøndum.

Leif Lage grundlagde også ”Fonden for børn og billedkunst”, hvor Sorø Kunstmuseums direktør er med i bestyrelsen sammen med fondens formand, billedkunstner Anders Kirkegaard, og galleristen Jørgen Trap-Jensen.

Udstillingen “Leif Lage: Liv og værk” er generøst støttet af Ulla og Erik Hoff-Clausens Familiefond.

FERNISERING

Der er fernisering fredag 17. juni kl. 15-17, hvor alle er velkommen. Udstillingen åbnes af museets direktør Anna Krogh.