Lukket nu – vi åbner igen søndag klokken 11:00
Særudstilling

Per Bak Jensen: Skjult

Særudstilling

Udstillingen Skjult tager afsæt i otte nye værker af Per Bak Jensen fra perioden 2013 til 2014, som tematisk, metodisk og motivmæssigt perspektiveres via ældre værker, der for manges vedkommende går ti år tilbage.

Med de nye værker centreret på fritstående vægge midt i udstillingsrummet afspejles og suppleres Per Bak Jensens stedvist komplekse problemstillinger i hans kunstneriske produktion gennem et dialogisk blik på tværs af tid. De ældre værker danner således resonans for de nyeste værker, men fremstår ligeledes som et bilede – et langt værk i sig selv.

Udstillingen ledsages af et katalog med tekst af Mette Sandbye og Ida Marie Hede Bertelsen. Kataloget er oversat til engelsk.

Udstilling og katalog er støttet af Statens Kunstråds Billedkunstudvalg og Ny Carlsbergfondet.

”Det handler om livet!” – forklarer Per Bak Jensen gerne, når man spørger ind til hans kunst. Med dette eksistentielle udgangspunkt zoomer udstillingen og kataloget ind på hans praksis samt perspektiverer den på tværs af undersøgelser af det skjulte, sprogets grænse og spændinger mellem form og indhold. Per Bak Jensen interesserer sig for steder. Ikke nødvendigvis de store naturpanoramaer eller spektakulære skuepladser, men snarere de tilsyneladende anonyme steder, vi alle passerer igennem i vores dagligdag eller på en rejse. Anonymiteten og almindeligheden til trods formår han at skabe en flertydighed og gennem små detaljer at henlede opmærksomheden på stedernes skjulte betydningslag. Bak Jensens værker er resultater af sensitive møder med omgivelserne og afspejler en eminent evne for at sanse det nære i den virkelighed vi er en del af. Han har et sjældent blik for stedernes væsen, som han omtaler som stedernes særlige ”tone”.

”Man kan læse det ind i mine billeder, som man vil”, siger Per Bak Jensen. Denne udfordring har vi valgt at give videre til forfatteren Ida Marie Hede Bertelsen, som har bidraget til udstilling og katalog med en kortprosa tekst baseret på og inspireret af Per Bak Jensens otte nye værker. Teksten er ét langt narrativ, frem for en serie af fragmenter – for at skabe fornemmelsen af en aktiv rejse eller bevægelse gennem de forskellige stillestående fotografier. Teksterne kan læses selvstændigt eller i en mulig dialog med udstillingens værker.

Per Bak Jensen (f. 1949) er uddannet 1980-86 på Kunstakademiet i København, hvor han 1987-2009 var lektor i fotografi.